3. ”Scarabeul” – de la insectă la zeu.
Vechii egipteni au observat comportamentul acestei insecte și au ajuns să îl asocieze cu un zeu. Insecta reușește să transforme o bucată de noroi/bălegar, într-o sferă perfectă, prin rostogolirea repetată. Această sferă, rostogolită de la est la vest, amintea de mișcarea soarelui, forma bilei fiind o altă simbolizare a astrului solar, mult venerat de egipteni.
4. Amuletele” – cult și magie.
Aflate la modă din cele mai vechi timpuri, amuletele și talismanele vechi egiptene au fascinat prin forma, culoarea și simbolul lor. Copiii au modelat în cadrul activității o amuletă, folosind ca model o piesă din piatră, reprezentând un peşte Tilapia. Datorită modului de reproducere prin depunerea icrelor în gură, peștele tilapia simboliza pentru vechii egipteni reînnoirea vieții, regenerarea spontană.
5. Zeii – Deasupra tuturor
Mitologia egipteană este, alături de cea sumeriană și babiloniană, printre cele mai vechi din lume. Credințele și ritualurile au la bază interacțiunea egiptenilor antici cu un număr mare de zeități (peste 60), zei ce aveau anumite caracteristici și atribuții. Copiii au aflat care erau cei mai importanți dintre aceștia.
6. ”Comori ascunse” – minunata lume a arheologiei.
Egiptul deține una dintre cele mai bogate surse de comori arheologice din lume.
7. Scrierea – limbajul zeilor
Alături de faraoni, piramide, Sfinx și mumii, una dintre cele mai interesante descoperiri legate de civilizația Egiptului Antic a fost scrierea. Scrierea hieroglifică, al cărei nume provine de la cuvânt grecesc „hieroglyphikos”, înseamnă „sculptură sacră”. Egiptenii își împodobeau templele, monumentele și mormintele cu scriere hieroglifică.
8. Cartușul – simbol hieroglific
Un cartuș (cunoscut sub numele de ”shenou” în Egiptul antic) este un simbol hieroglific, are formă alungită și este închis cu un nod. Simbolizează ”tot ceea ce înconjoară soarele” și are funcția de a proteja numele faraonului.
9. Faraonul – Zeu întrupat
Un loc deosebit de important în panteonul egiptean îl ocupa faraonul. Conform mitologiei, Egiptul a fost guvernat mai întâi de zei, Ra însuși fiind primul faraon. Faraonii dinastiilor istorice, continuatorii vechilor dinastii divine, erau ei însiși zei, în calitatea lor dublă de fii și moștenitori ai zeilor.