ZMEA - sub microscop…
Până acum v-am prezentat câteva dintre piesele ce vor face parte din expoziția Proiectului „Zei și muritori din Egiptul antic”. A sosit momentul să vă arătăm și cum sunt pregătite obiectele culturale pentru a deveni ,,vedetele’’ evenimentului.
În prezentarea pieselor din serialul nostru #zmeaonline am pus accentul pe povestea lor, dar și pe activitățile de conservare/restaurare, acesta fiind principalul obiectiv al proiectului, iar rezultatul acestui demers științific va fi expoziția care va pune în valoare rezultatul muncii de cercetare. Fără activitățile de conservare/restaurare viața obiectelor pe care le admirăm în vitrinele muzeelor ar fi una mult mai scurtă. Majoritatea acestor valori contribuie la transmiterea cunoștințelor și aptitudinilor de la o generație la alta și putem spune că au jucat întotdeauna un rol important în dezvoltarea conexiunii emoționale dintre generații.
Cât despre cercetarea științifică a morfologiei obiectelor, acesta este un demers extrem de important în cunoașterea cât mai completă a obiectelor, dar și pentru înțelegerea corectă a cauzelor degradărilor suferite și, totodată, în alegerea metodologiei de restaurare aplicată.
Una dintre etapele principale din cadrul activităților de conservare curativă și restaurare a pieselor din colecția egipteană a fost realizarea investigațiilor și analizelor fizice, chimice sau de altă natură. În cazul unor obiecte care fac parte din colecție au fost realizate analize fizico-chimice, investigații cu computerul tomograf, precum și cercetarea suprafețelor pictate prin fotografiere și microscopie în lumină UV, cu rolul de a determina anumite tipuri de materiale și/sau tehnici de realizare a acestor obiecte, dar și eventualele substanțe folosite în trecut în procesul de restaurare.
Au fost efectuate analize microscopice pentru determinarea fibrelor textile (prin analizarea probelor din fâșiile textile) și a esenței de lemn (analizarea probelor prelevate din sarcofagul mumiei umane). Rezultatele analizelor efectuate pe probe textile arată că fâșiile folosite în procesul de mumificare sunt de tipul țesăturii-pânză, realizată din fir de in.
În ceea ce privește tipul de lemn din care a fost realizat sarcofagul, analizele de microscopie optică au relevat faptul că esența lemnoasă este Ficus sycomorus, un arbore exotic de mari dimensiuni, de esență tare, folosit uzual în Egiptul antic la confecționarea sarcofagelor.
O altă etapă importantă în înțelegerea colecției egiptene a fost realizarea de investigații de imagistică medicală, efectuate la USAMV Cluj-Napoca, în cadrul cărora mumia umană, părțile de corp uman mumificate și mumiile animale au fost scanate în totalitate. Rezultatele sunt spectaculoase, mai ales prin prisma faptului că mumia umană are un schelet aproape complet, lucru imposibil de aflat prin alte mijloace.
În ceea ce privește mumiile animale, s-a constatat existența doar a unor schelete incomplete sau a unor fragmente osoase în interiorul bandajelor. Mumificarea unor părți din corpul animalelor sau păsărilor a fost o practică întâlnită în Egiptul antic.
Vom reveni curând și cu alte aspecte și noutăți din culisele proiectului Zei și muritori din Egiptul antic (ZMEA), proiect finanțat prin Programul RO-Cultura, contract nr. RO-CULTURA-A1-2/2020/31.01.2020.