Continuăm serialul al artefactelor pregătite pentru expoziția care va pune în valoare una dintre cele mai îndrăgite colecții din patrimoniul MNIT – Colecția de piese egiptene, activitate din cadrul Proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic” #zmeaonline, cu o piesă reprezentativă, o statuetă Ushabti – adică o statuetă funerară mumiformă.
Semen -Ptah-Psamemmetik este numele defunctului inscripționat pe statueta aflată în colecția MNIT. Acest gen de statuetă e o imagine familiară celor care vizitează muzee ce expun artefacte egiptene, dar, puțini știu că acestea sunt cunoscute ca Ushabti – cuvânt tradus de obicei prin „răspuns”.Astfel de statuete din lemn, piatră sau, în cazul nostru, faianță, modelate sub forma unei mumii, se găseseau în număr mare în mormintele egiptene antice. Statueta lui Semen-Ptah-Psamemmetik are o inscripție dispusă circular, constituită din 9 rânduri din Capitolul VI din Cartea Morților. Scopul unui Ushabti era să acționeze ca un înlocuitor al decedatului în cazul în care zeii i-ar solicita eventuale sarcini în viața de apoi. Piesa noastră, datată 525-404 a.Chr., se încadrează în epoca târzie, Dinastia XXVII, când astfel de statuete devin o rutină în ritualul de înmormântare, iar calitatea lor arată o stăpânire completă a tehnicii de turnare și perfecționare a glazurii.
La analiza stării de conservare s-a constat că piesa prezinta o reîntregire structurală prin lipirea unui fragment (cu pierderi de material) în zona capului, spate. De asemenea, au fost identificate depuneri de praf ancrasat localizat în pori, cu depozite pe spate, inscripție, picioare, zona lipiturii de consolidare. Trebuie menționată o deviere cromatică ocru-verde pe cca. 20% din suprafață, eroziuni ale glazurii în zona mâinilor și capului precum și depozite de pământ ân adâncituri, fisuri, inscripții.
Activitățile de conservare curativă-restaurare urmăresc efectuarea unor intervenții minime asupra bunului cultural. Astfel, a fost analizată natura depunerilor prin Buletinul de Analiza efectuat de către Laboratorul Zonal de Restaurare Conservare a Muzeului Județean Satu Mare, folosindu-se spectrometria de fluorescență de raze X, o analiză nedistructivă, cu ajutorul unui spectrometru portabil model Bruker S1 TITAN SP. S-a dovedit că depunerile au fost în mare masură de natură argiloasă, probabil urme ale unor încercări vechi de a realiza mulaje.
Pentru curațare s-au folosit: aspirator chirurgical, perie moale pentru indepartare uscată /umedă a depunerilor slab aderente. Pentru cele puternic aderente, îndepartatrea mecanica a depunerilor s-a facut cu băț de bambus și baton din fibra de sticla și cu lână de oțel 0000. Au fost curațate urmele de adezivi de pe soclu prin metode abrazive locale. Refacerea patinei a fost realizată local prin utilizarea unui produs pe baza de ceară naturală.
Zei și muritori din Egiptul antic (ZMEA), finanțat prin Programul RO-Cultura, contract nr. RO-CULTURA-A1-2/2020/31.01.2020.
Programul RO-Cultura https://www.ro-cultura.ro/
Unitatea de Management a Proiectului – UMP https://www.umpcultura.ro/